ЕК готви мерки срещу укриването на данъци


В рамките на шест месеца Европейската комисия ще подготви пълен списък на офшорните държави, които не гарантират прозрачност на международно ниво и обмен на данъчна информация, обяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Ние се нуждаем от истински, европейски  и базиран на общи критерии списък на тези, които не сътрудничат. Призовавам страните членки спешно да се договорят за методологията за такъв списък и бих искал той да бъде готов  най-късно в следващите шест месеца.

В коментар на информацията, че Еврокомисията също се е оказала замесена в аферата "Панамски документи", тъй като еврокомисрят по енергетика Мигел Ариас Каньете фигурира в изнесените данни, Московиси каза, че комисията ще изпозва ативно събраните материали в своята работа.
 Европейският съюз трябва да засили борбата със заобикалянето на данъчните закони, каза непосредствено след избухването на скандала с "Панамските документи"  Пиер Московиси.  Делото за "Панамските документи" не трябва да става фактор, който затруднява дейността ни, а точно обратното - да допринесе за ускоряването й, каза той и призова да се действа по-мащабно и с по-бързи темпове при осигуряването на прозрачността на финансово-данъчните операции.  Еврокомисарят увери, че ще положи всички усилия Европейската директива за борба с отклоняването от данъчни задължения да бъде единодушно одобрена от страните членки на Европейския съюз. Според него, "Панамските документи" нагледно показват, че "патрулът" винаги хваща закононарушителите. Както знаете, Европейската комисия разглежда в момента два проекта за директиви. Първият е свързан с автоматичния обмен на информация между данъчните власти на страните - членки за действията на международни корпорации, които да бъдат задължени да отчитат финансови резултати във всяка държава. Вторият предвижда концерните да бъдат облагани с данъци в страната на получаване на приходите, припомни финансовият анализатор Павел Бандилов.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!