Причини за промени в Директивата за командироване на работници в ЕС


Европейска комисия поиска реформа на Директивата за командироването на работници - към по-задълбочен и по-справедлив европейски пазар на труда.
Преразглеждането беше обявено в работната програма на Комисията за 2016 г., а целта е да се улесни командироването на работници в други държави в условията на лоялна конкуренция и при спазване на правата на работниците, които са наети в една държава членка и изпратени от работодателя си да работят временно в друга. Търсеният ефект от инициативата е постигането на справедливи условия на заплащане и еднакви условия на конкуренция за командироващите и местните дружества в приемащата държава.

Френска компания печели договор в Испания. Праща свои служители там, за да изпълняват договора временно. Тези служители се наричат командировани работници.
През 2014 година близо 2 милиона работници са били командировани в ЕС. Това е под 1 процент от общата работна сила на ЕС, което не е много. Тези работници обамче са силно състредоточени в някои сектори, като строителството, например. Днес работодателите не са длъжни да плащат на командированите над минималанта заплата в държавата-домакин. Това може да създаде различия между командированите и местните работници. Може да доведе и до несправедлива конкуренция между фирмите. Време е правилата на ЕС да се адаптират, за да може командироването да е справедливо и за работниците, и за фирмите. Нуждаем се за правила за равно плащане и еднакви условия на труд за командированите и за местните работници. ЕК иска да гарантира, че движението на работници в ЕС ще справедливо за всички
, се казва в информационния панел, подговен от ЕК по темата:
https://www.facebook.com/ECinBulgaria/?fref=ts

Европейският комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви:

От първия ден на моя мандат казвам, че трябва да улесним трудовата мобилност, но това трябва да стане по справедлив начин. С днешното предложение ще бъде създадена ясна, справедлива и лесна за прилагане правна рамка за командироването.“

Посредством целенасоченото преразглеждане ще бъдат извършени промени в три основни области: възнагражденията на командированите работници, включително при възлагане на дейности на подизпълнители, правилата за наетите чрез агенции за временна заетост работници и дългосрочните командировки.

Защо официалната позиция на България по предложената реформа е в запазване на действащите правила? Каква е позицията на синдикатите?
По темата говори вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов,  отговарящ за "'Правна закрила на труда"  в конфедерацията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!