Годишна среща на Европейския комитет на композиторите и авторите


Годишната среща на Европейския комитет на CISAC за първи път се проведе в България. Това е Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори. В София се събраха над 100 представители на дружества от цяла Европа, а домакини бяха българските дружества за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ и „Филмаутор“. За CISAC разказва Гади Орон - генерален директор на организацията.
В рамките на форума беше обсъдена и приета резолюция, която да гарантира справедлива компенсация за авторите на защитени от Закона за авторското право и сродните му права  произведения, които се копират от физически лица на информационни носители за частно ползване. В момента механизъм за компенсационни плащания съществува единствено формално и правната рамка е практически неприложима.
В резултат България е единствената страна-членка на Европейския съюз, в която тази система никога не е работила. По този начин и правоносителите, а и самата държава, която би имала приходи в бюджета си от подобна дейност, са ощетени, разказва Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!