Нови правила ще задължат авиокомпаниите да предоставят данни за пътниците

Автор:


Европейският парламент се очаква да одобри идната седмица създаването на на архив с данните на пътувалите със самолет. Вероятността предложението да бъде прието е голяма, казват източници от Европарламента. Досега значителна част от евродепутатите бяха срещу подобна стъпка, като обвързваха въпроса със сигурността на личните данни.
Новите правила ще задължат авиокомпаниите да предоставят на държавите от Европейския съюз данните на своите пътници, за да помогнат в борбата с тероризма и тежките престъпления. Данните ще бъдат пазени в срок от пет години, ако не са послужили при разследване.
 
Еврокомисарят за финансовите въпроси и данъчното облагане Пиер Московиси заплаши Панама със санкции, ако не сътрудничи в борбата срещу прането на пари и укриването на данъци. Той нарече "откровено шокиращи" разкритията в т.нар. "Панамски документи" за офшорни сметки на политици, спортисти и други знаменитости. Панама е в списък на държави, които според ЕС избягват сътрудничество по данъчни въпроси. Съюзът трябва "да бъде готов да ги накаже с подходящи санкции, ако не променят поведението си", подчерта еврокомисарят.
 
Повечето германци не одобряват споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите, сочи допитване на социологическия център "Инфратест Димап". Петдесет и шест на сто от участниците имат "по-скоро лошо" мнение за сделката с Турция, 39 процента - "по-скоро добро". Приблизително еднакъв е делът на германците, които вярват, че бежанският поток ще намалее и на онези, които са на обратното мнение. Колкото до евентуално приемане на Турция в ЕС, над две трети от запитаните са се обявили "против".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!