Производството и употреба на марихуана от учениците в ЕС и у нас



Всяка година европейците харчат поне 24 милиарда евро за наркотици. Това показват данните от новия доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите и на Европол.

В документа е записано, че в България, Франция, Дания, Финландия и Швеция се наблюдава нараснала употреба на канабис., както и че нашата страна, наред със Сърбия, Албания и Косово, е сред основните производители на марихуаната, разпространявана в Източна, Централна и Южна Европа. Проучвания сочат, че употребата на канабис сред младите хора е три пъти по-висока от останалото население като цяло,а национално изследване показва,че в България всеки трети гимназист е опитвал марихуана поне веднъж. Ученици и учители от великотърновски гимназии смятат, че тази статистика е вярна.

В анкета пред БНР гимназистка сподели, че край училищата обикалят дилъри на дрога, а даже има ученици, които продават в училище марихуана. Според учител, марихуаната е лесно достъпна за гимназистите и нарастващото разпространение се дължи на занижен родителски контрол


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!