Споразумението за миграцията между ЕС и Турция беше обсъдено в ЕП


"Европа не е в състояние да реши всички световни проблеми, понякога не успяваме да се справим със собствените си тревоги". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург, където бе обсъдено споразумението в областта на миграцията между ЕС и Турция.  Освен Гърция и България, има и други държави, които се нуждаят от нашата съпричастност, включително Италия и Малта, добави той. По неговите думи, Либия не е Турция и с африканската държава, откъдето преминават много мигранти, не може да бъде договорено подобно споразумение за връщане на незаконно преминалите европейските граници.

Европейската комисия продължава работа с руския енергиен гигант „Газпром“ за достигане на „взаимно приемливо, неофициално решение“ в рамките на европейското антимонополно законодателство. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер.

Продължаваме работата по две направления - по задълженията на „Газпром“ и списъка на претенциите, които повдигна Европейската комисия, отбеляза Вестагер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за поведението на турските власти в полемиката им с Германия по повод сатирични произведения, насочени срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, излъчени по германски телевизии. "Аз изобщо не мога да разбера защо германски посланик е повикан заради една песен, която несъмнено е неприемлива", каза Юнкер пред евродепутатите в Страсбург. "Това не ни сближава с Турция, а обратно, отдалечава ни", изтъкна той.

Германският посланик в Турция бе повикан в турското външно министерство на 29 март след излъчването на сатирична песен по германската телевизия Ен Де Ер, преценена като обидна спрямо турския президент.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!