Малките и средни предприятия бяха фокус на Европейския ден на работодателя в България

В България за първи път се отбеляза Европейския ден на работодателя, като в 4 големи градове бяха организирани трудови борси. Инициативата се отбелязва във всички страни на Европейския съюз. 

Основен организатор е мрежата на Европейските обществени служби по заетостта. Мотото, с което българската Агенция по заетостта се включи, е „Силно партньорство за успешен малък и среден бизнес“. Всяка държава-членка сама акцентира върху националните си приоритети в областта на заетостта и пазара на труда.

Инициативата включва събития, свързани с насърчаване участието на работодателите при осигуряване на заетост и интегриране на безработните към пазара на труда. Фокусът тази година е върху малките и средните предприятия изтъкна Фани Николова от Регионалната служба по заетостта в Пловдив. Институцията организира трудова борса в община „Марица“ и по този начин отбеляза Европейския ден на работодателя.

500 работни места обявиха 26 фирми от община „Марица“ на трудовата борса по случай Европейския ден на работодателя, който се отбелязва за първи път в България. Над 300 безработни проявиха интерес към инициативата с надеждата да си намерят работа.

За пловдивска област безработицата към момента е 7,7 процента, а за самия град Пловдив тя е 4,9 процента – обяви Фани Николова от Регионалната служба по заетостта, която организира събитието.

Фирмите бяха приготвили брошури с представяне на дейността си и условията за труд, които осигуряват. Най-често работниците се оплакваха от дискриминация във възрастта при търсенето на работа. Някои имаха надежда, че ще намерят работа тук, други бяха скептични.

 По повод Европейския ден на работодателя освен в Пловдив у нас бяха организирани и трудови борси в София, Бургас и Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!