Европейската Агенция за химикалите трябва да се произнесе за влиянието на хербицида глифозат върху човешкото здраве до края на 2017 година

| обновено на 15.04.16 в 07:59


В края на март Комисията за околната среда на Европейския парламент препоръча на Европейската Комисия да не подновява разрешителното за хебрицида глифозат, който се използва в стотици ферми и горски стопанства,  още 15 години, до 2031-ва. Причината: сериозните притеснения за канцерогенността и ендокринните му разрушителни свойства. Вместо това трябва да бъде възложено извършването на независим преглед и да се разкрият всички научни доказателства, които Европейският орган за безопасност на храните е използвал за оценка на глифозата, смята Комисията за околната среда на Европейския парламент. Глифозатът бе класифициран като "вероятно карциногенен" от Световната здравна организация. Той се използва интензивно в земеделието, но и в парковете и обществените пространства, на железопътните линии и в градините. Също така е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани (ГМ) култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат. 
Като цяло 43.9% от пробите с урина на доброволци от осемнадесет европейски страни съдържат следи от химикала. Всички участници живеят в големи градове и никой от тях не е боравил директно с продукти, съдържащи глифозат в периода преди тестовете.
Тази тема се следи активно от активистите на световната природозащитна организация Грийнпийс.  Миглена Антонова –  координатор кампания „Екологично земеделие”, от Грийнпийс България припомни че, преди 3 години "За Земята", съвместно с ЕС и "Приятели на Земята"и направихя лабораторни тестове.  Резултатите показват конкретно за България, че в една от десет проби на урина има следи от глифозат. Като цяло 43.9% от пробите на доброволци от осемнайсет европейски страни съдържат следи от химикала. Всички участници живеят в големи градове и никой от тях не е боравил директно с продукти, съдържащи глифозат в периода преди тестовете. Най-големият му производител е "Монсанто", който го продава под търговското име Roundup. В световен мащаб през 2011 г. около 650 000 тона от продукти, съдържащи глифозат, са били използвани, а прогнозите сочат, че употребата ще се удвои до 2017 година. Припомних си, че Безопасността на глифозата трябваше да бъде преоценена в Европейския съюз през 2012 г, но ЕС отложи прегледа за 2015 г. Въпреки широката му употреба преди 3 години За земята алармираха, че в България не се следи за нивата на глифозат.  Това е така и до днес.
Европейската агенция за химикалите трябва да излезе с резултати от изследвания, проведени независимо от големите индустриални производители до края на 2017, когато отново ще бъде поставен въпроса за удължаване на разрешителното на употребата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!