Изтече срокът, даден от ЕС на САЩ и Канада да приложат за реципрочност във визовия режим за 5 страни-членки



Изтече 24-чесечния срок, който ЕС даде на САЩ, Канада и Бруней за отпадане на визовия режим за гражданите на България, Румъния, Кипър, Хърватия и Полша. След като САЩ, Канада и Бруней не отмениха визите, регламентът предвижда ЕК от своя страна да наложи визов режим на гражданите им за пребиваването им в страните от ЕС.

Процедурата не е толкова проста, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, въпреки че  вече е успешно приложена в преговорите с Япония и Австралия, които са свалили визите за граждани на ЕС или са улеснили процедурите по получаването им. Той съобщи, че на заседанието си в Страсбург ЕК е направила политическо съобщение относно актуалното състояние по проблема и е приканила ЕП и Европейския Съвет да започнат спешно обсъждане и да вземат решение до 12 юли 2016 г. как да се процедира по-нататък. Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството  Димитрис Аврамополус е потвърдил, че реципрочността на визовия режим е основен елемент от общата визова политика на ЕС и днес ЕК е направила оценка на правните, икономическите и политическите последици от евентуалното суспендиране на визовия режим със САЩ, Канада и Бруней. Пълната визова реципрочност ще остане приоритет в дневния ред на ЕС и ще продължат преговорите до постигане на положителен резултат.

На въпрос дали ЕС няма да предпочете да запази добрите си търговки отношения със САЩ и Канада, които са най-големите бизнес партньори на общността, пред това да приложи принципа на солидарност със страните България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, евродепутатът Емил Радев припомни, че механизмът за реципрочност на визовия режим е бил изменен през 2013 г. точно за да бъде по-ефикасен тъкмо в подобни казуси. Радев посочи, че не са ясни причините за отказите на американски визи за българи, които в момента са 17% при изискване за минимум 3% за отпадане на визовия режим. По думите му това може да е целенасочено поддържан висок процент и изрази увереността си, че ЕС ще положи всички необходими усилия, за да защити солидарния принцип на третиране на всички страни.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!