Евродепутатите гледат в идните месеци предложения за подобряване на системата за обмен на информация в борбата с тероризма



През декември 2015 г. Парламентът и Съветът постигнаха съгласие относно приемането на директива за систематичното събиране, ползване и съхраняване на информация за пътуващите със самолет в това число дати на полети, маршрути, данни за контакт и платежна информация. Текстът на законодателството трябва да бъде одобрен в пленарна зала, но депутатите настояват за защитата на основните свободи на гражданите и за намиране на баланс между сигурността и неприкосновеността на личния живот. Затова те обвързват гласуването с приемането на новите правила за защитата на личните данни , които трябва да дадат повече контрол на гражданите върху тяхната лична информация. Борбата с тероризма остава на челно място в дневния ред на Европейския парламентт: депутатите ще разгледат в следващите месеци предложения за подобряване на системата за обмен на информация за криминалното минало  на граждани и за засилване на проверките в бази данни  по външните граници на Шенгенското пространство.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, коментира въпроса за баланса между предизвикателствата на специфичната потребност от нови мерки срещу тероризма и нуждата от спазване на основни права на гражданите.
Като допълнение, трябва да се посочи, че в края на миналата година бяха взети мерки за засилване на ролята на Европол в европейското пространство. На 26 ноември Парламентът постигна предварително споразумение със Съвета за промени в законодателството за Европол. Комисията по граждански свободи одобри споразумението  на 30 ноември. „Новите правила за Европол са най-добрият отговор, който можем да дадем на терористичната заплаха“, заяви тогава докладчикът на ЕП Агустин Диас де Мера  от ЕНП. С разширяването на правомощията Европол ще може по-лесно да създава специализирани звена и да обменя информация със структури от частния сектор.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!