България подкрепя създаването на Служба на европейския прокурор

От страната ни се изисква да бъде повишено доверието в съдебната система

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева и еврокомисарят за правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете Вера Йоурова
България напълно подкрепя създаването на Служба на европейския прокурор. Новата структура ще координира действията на националните прокуратури в борбата с разхищение на средствата от бюджета на Европейския съюз. В отделните страни тя ще бъде представлявана от "прокурори-делегати", избирани сред местните магистрати. Европейската комисията залага на децентрализиран и йерархичен модел, съгласно който, ръководството и координацията на дейността на институцията се извършват на централно ниво от европейски прокурор, докато оперативната дейност по извършване на разследвания и повдигането и поддържане на обвинението се извършва от европейски делегирани прокурори, действащи във всяка държава членка и интегрирани в националните системи. Делата ще се гледат в националните съдилища. „България изключително активно подкрепя създаването на Службата на Европейския прокурор, тъй като тя ще е много полезна да защитава финансовите интереси чрез наказателно правосъдие“ е мнението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

В момента върви подбор на европейски експерти, които ще проверяват работата на прокуратурата у нас. Това, което се изисква от България е да бъде повишено доверието в съдебната система, като това според еврокомисаря за правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете Вера Йоурова може да стане чрез „активна борба с корупцията и ефективно прилагане на законите.“

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки също подкрепя текста на доклада на ЕК, свързан със създаването на европейска прокурорска служба. Мотивите му са, че България е външна граница за ЕС. Освен това страната ни участва в дискусията с конструктивна подкрепа за независима и ефективна колегиална структура на служба, ръководена от открито избран европейски главен прокурор.

Европейската прокуратура ще разследва, ще извършва наказателни преследвания и ще подвежда под съдебна отговорност извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Това ще бъде важна и сериозна крачка напред за по-ефективна борба с престъпленията, засягащи бюджета на Съюза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!