А. Новаков: ЕС трябва да поднови Споразумението за борба с контрабандата на цигари или да ускори прилагането на Directive 2014/40

Андрей Новаков
Снимка: andreynovakov.eu


През юли изтича срокът на споразумението за борба с подправянето и контрабандата на цигари между Европейския съюз и четири от най-големите тютюневи компании в света. Брюксел е изправен пред решението дали споразумението да бъде преподписано, или да бъдат използвани алтернативни европейски и международни правни инструменти за борба с контрабандата на цигари.

Евродепутатите смятат, че договорката с цигарените компании не е била ефективна в борбата с нелегалната търговия с цигари, защото производството в сивата икономика се е насочило към продажбата на небрандирани или други видове цигари, които споразумението не обхваща. Освен това законодателят се притеснява, че средствата, които цигарените компании плащат на ЕС в рамките на тютюневото споразумение, могат да доведат до конфликт на интереси.

Споразумението на ЕС предвижда четирите най-големи тютюневи компании да платят на ЕС и държавите членки общо 2.15 млрд. долара, за да прекратят делата, с които се борят за възстановяване на митата, изгубени заради незаконна търговия с цигари. Освен това компаниите се ангажират да се заемат с борба с контрабандата.След влизането в сила на новата директива за тютюневите изделия (Directive 2014/40/EU) ще се приложат правила за производството, дистрибуцията, представянето и продажбата на тютюневи изделия и свързани с тях продукти.  Проблемът е, че тази директива ефективно ще се прилага навсякъде в ЕС едва през 2019 година, а споразумението изтича след 3 месеца. Именно затова Брюксел трябва да вземе решение или  да се продължи споразумението, или да се ускори прилагането на директивата. С оглед позицията на ЕП второто изглежда по-възможен вариант- смята евродепутатът от ЕНП Андрей  Новаков.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!