ЕС предоставя 83 млн. евро за подобряване на условията за бежанците в Гърция.

Автор:
Европейският съюз предоставя 83 млн. евро за подобряване на условията за бежанците в Гърция. Днес Европейската комисия обявява мярката, която се осъществява по линия на новия инструмент за спешна подкрепа, предложен от Комисията на 2 март. Целта е да се подобрят условията на живот на бежанците в Гърция, като средствата ще бъдат незабавно отпуснати на Върховния комисариат за бежанците на ООН, Международната федерация на Червения кръст и шест международни неправителствени организации.

Еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис подписа днес в Атина първите договори съгласно новия инструмент за спешна подкрепа в рамките на Европейския съюз.

Еврокомисията не прилага достатъчно строго процедурата при прекомерен дефицит, която е създадена, с цел да се поддържа ред в публичните финанси. Изводът се съдържа в новия доклад на Европейската сметна палата.

Одиторите предупреждават, че Комисията не работи достатъчно в ключовата област на мониторинга на структурната реформа, като нейният фокус е върху правните аспекти на процедурата, а не върху самата реформа. В доклада се изтъква наличието на много положителни знаци в усилията на Комисията през годините да адаптира и рационализира процедурата при прекомерен дефицит. Посочва се обаче и недостатъчната ефективност в получаването на надеждни данни от държавите членки и това, че процедурата не се прилага по последователен начин.

Хърватското гражданско сдружение "В името на семейството" предложи комисията за правата на жените и равноправието на половете в Европейския парламент да гласува за забрана на сурогатството като модерна форма на търговия с хора. По повод предстоящото гласуване на проектодоклад за борбата срещу търговията с хора хърватското сдружение призовава членовете на комисията да осъдят сурогатството като търговия с майките и с децата.

Сдружението припомня, че с резолюция на Европейския парламент от декември 2015 г. е осъдена практиката за използване на сурогатни майки, подкопаваща човешкото достойнство на жената, чието тяло и репродуктивни функции се употребяват като стока.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!