„Евростат“ с изследване за броя на хората с материални лишения в ЕС

Данните на „Евростат“ от проведено през 2015г. изследване показва притеснително ниво на български граждани, които живеят в материални лишения- близо 34,2%, което представлява една трета от българските граждани. Този дял е чувствително над средния показател за Европейския съюз, който възлиза на 8.2%. Обработените данни на  статистическата служба към Европейската комисия, която събира информация за страните в Европейския съюз и хармонизира статистическите методи за събиране на данни в различните страни членки показват, че в България  близо 2,5млн. души живеят в тежки материални лишения. Общо в ЕС този брой достига 41,092 млн. души.

Според определението на "Евростат" тези хора живеят в условия, ограничени от липса на ресурси като не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Докато в България делът на хората в тежки материални лишения расте, в ЕС през миналата година е продължила тенденцията на спад, която се наблюдава след пика през 2012 г.

Освен в нашата страна, делът на хората, засегнати от тежки материални лишения, е значително по-висок от средното европейско равнище в Румъния (24,6%), Гърция (22,2%) и Унгария (19,4%).

Още данни за България от специализираното изследване, изучаващо проявленията на бедността, чуйте от Десислава Димитрова, началник на отдел „Статистика на условията на живот“ при Националния статистически институт.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!