Тол - таксата за товарните и автобусните превози ще обхваща 85% от републиканската пътна мрежа


Тол - таксата за товарните и автобусните превози, която предстои да бъде въведена и в България по подобие на европейските страни, ще обхваща твърде голям процент от републиканските пътища в страната.

Тази тол - система ще бъде на 85 процента от републиканската пътна мрежа. "Никъде в Европа, никъде в света такава голяма част от пътната мрежа не е обхваната". Това коментира бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

Пътната агенция обяви търг за системата за платено ползване на пътища  с прогнозна стойност от 200 млн. лева. Целта е да бъдат събрани повече средства за ремонт и поддържане на пътищата, както и за бъде изпълнено европейското изискване да плаща този, който ползва пътищата.

В същото време автобусни фирми заплашиха с протести и поскъпване на билетите за междуградските превози заради тол-таксите.Тарифите за платено преминаване по пътищата все още не са определени.

След въвеждането на тол - системата, на по-късен етап, тя ще бъде адаптирана към тази на митниците, НАП и "Гранична полиция". По тази причина друго изискване е системата да бъде GPS базирана и да е адаптирана към европейската система за събиране на електронни такси.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!