Заслугите на председателя на ЕП Мартин Шулц за популяризиране на институцията

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е направил повече, за да бъде забелязана институцията, от всичките си предшественици, пише електронно издание "Юроактив" в статия със заглавие: "Под председателството на Шулц Европейският парламент се превърна в 29-тата държава членка на общността." 61-годишният ляво-центритски политик даде истинско лице на институцията, а критиките му срещу "варварския популизъм" на лидери като Доналд Тръмп и Марин Льо Пен станаха водещи заглавия в медиите. 
Мандатът на Шулц изтича през януари 2017-а, но в Брюксел упорито се коментира възможността германският политик да остане на поста си до 2019-а и така да е първият парламентарен председател, задържал се на позицията в продължение на седем години. Според привържениците на Шулц това е възможно, защото той познава много добре работата, възгледите му са проевропейски и договаря споразумения, които не всички приемат. Критиците на председателя на Европейския парламент смятат, че той надвишава правомощията си и превръща парламента в 29-та държава членка, което пречи на равното разпределение на властите. 
Крайнодесният френски политик и лидер на Националния фронт Марин Льо Пен ще се включи в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, съобщи френския канал Франс 24. Марин Льо Пен сама е съобщила, че планира посещение в Лондон, по време на което ще призове британците да гласуват "против" оставането на страната си в европейската общност. Според Льо Пен въпросът "в" или "извън" ЕС трябва да бъде подложен на допитване във всички страни-членки. 
Ходът на Марин Льо Пен потвърждава нова линия в европейската политика, в която се формира парадоксален фронт срещу проекта за европейска интеграция, коментира електронното издание Ню Юръп. А пионери в областта станаха отново британците, след като в началото на април националистът Найджъл Фарадж се включи в холандската кампания преди референдума за Споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна.  
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!