Инициативата на ЕК „Do the right mix” изпълнява целите на Седмицата на мобилността целогодишно

София е сред 10-те градове в Европа, провели събитието най-успешно, заради добрите резултати, кампанията ще се изпълнява поне още 2 години

В седмицата, в която светът отбеляза Деня на Земята, българският президент е на церемонията за подписване на Споразумението от Париж за климатичните промени, а в Амстердам софийският кмет участва във форум за подобряването на качеството на въздуха, в Пловдив бе открита изложбата „Избирам по-чист въздух“. Експозицията е част от кампания на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Нарича се „Do the right mix” (или в смислов превод – „Придвижвай се разумно“).

Приключваме третата година от тази кампания. Вече имаме договореност за продължение от още 2 години, защото се оказа много успешна. – съобщи Ася Моллова от Агенция Интеримидж – изпълнител на кампанията в България. – За изминалите години организирахме доста събития – изложби на открито, кампании за по-чест въздух, за активен живот, популяризиране на карането на велосипед в градски условия. Дори идната сряда – 27 април, в Пловдив (ул. „Бетовен“ 12, от 17 часа) е поредното информационно събитие за товарните велосипеди и приложението им в града – за малки пратки, за пазаруване… Инициатива в рамките на кампанията ще участва на Европейските бизнеснагради за околна среда през юни т.г.

На българска почва национален координатор на кампанията „Придвижвай се разумно“ е Министерството на околната среда и водите. Преди и в самия Ден без автомобили с мобилна станция Изпълнителната агенция по околна среда измерва замърсяването на въздуха и всеки път се отчита значителна разлика. Това акцентира в разказа си Екатерина Попова, държавен експерт в дирекция "Политики по околната среда" в екоминистерството:

Всяка година превеждаме и разпространяваме посланията, които ЕК изпраща до всички страни-членки. Малки, разбираеми послания, които лесно могат да достигат до всеки човек. Резултатите от кампанията показват, че в нея се включват все повече хора и все повече общини реално се грижат да направят обществения транспорт и придвижването по-чисто и екологосъобразно.

СнимкаТази седмица в Брюксел беше церемонията, на която ЕК връчи наградите на градовете-победители за устойчива градска мобилност. Големите победители са град Мурсия от Южна Испания – за най-ефективно проведена Седмица на мобилността, и шведския Малмьо – за устойчиво планиране на градската мобилност. За наградите тази година Комисията получи 53 заявления от 19 страни. Добрата новина за нас беше, че София е сред Топ 10 на номинираните.

Европейска Седмица на мобилността ще има и този септември. Мотото за тази година е: Смарт мобилност. Силна икономика.

Разбира се, най-добрата политика и поведение е заложена в целогодишния стремеж да се придвижваме разумно.

Чуйте повече по темата.
Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!