БHБ създава peгиcтъp зa cpaвнeниe нa бaнĸoви тaĸcи в изпълнение на Директива на ЕП от 2014г.

Таксите, които банките събират при ползване на услуги през разплащателни сметки, ще бъдат съобразени с размера на доходите в съответната страна, това  предвижда Директива 2014/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за основни операции, според която достъпът до банкова сметка е право на потребителя и той трябва да може да се възползва от него независимо от социалния си статус. 

Разпоредбите на Директивата, въведени със законопроекта, обхващат три основни области - съпоставимост на таксите за платежни сметки, налагани от банки и други доставчици на платежни услуги; установяване на бърза и лесна процедура за потребителите, които желаят да сменят своя доставчик на платежни услуги в рамките на страната и осигуряване на възможност на потребителите, законно пребиваващи в ЕС, да откриват платежни сметки за основни платежни операции, независимо от тяхното местопребиваване и финансово състояние. Предвижда се създаването на сайт, който ще се поддържа от Българската народна банка(БНБ) и ще позволява на потребителите да сравняват таксите.

Според финансовият консултант Иван Стайков от интернет платформата "Моите пари", идеята е промените да доведат до по- добрата информираност на клиентите във връзка с банковите операции и услуги, предлагани от банките.. Какво всъщност ще подобри евродирективата, която влиза в сила от 18 септември тази година по отношение на разплащателните сметки?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!