Обзор

Събитията в Европейския съюз през месец април

Мерките за сигурност, решенията за справяне с мигрантската криза, в частност споразумението между ЕС и Турция, бяха водещи за eвропейските институции.
След терористичния удар в Брюксел от 22 март, пленарната сесия на Европейския парламент на 11 април започна с минута мълчание за 32-ата убити. Председателят на Парламента Мартин Шулц заклейми атаките като зъл, нечовешки и циничен опит за разпространение на страх и омраза сред европейците.
Тези атентати направиха 22 март черен ден за Белгия и Европа. Целта на тези нападатели са Брюксел и цяла Белгия и Европа да се страхуват. Страх и омраза може да изпълнят сърцата ни, точно за това ние трябва да останем спокойни. Не всеки мюсюлманин трябва да се постави под съмнение. Ислямът не трябва да се свързва с примитивния ислямизъм и фундаменталистите. Така че ние трябва да помним жертвите като европейци със солидарност и да се изправим срещу този страх.

Атентатите във Франция и Белгия дадоха нов тласък за въвеждането на директивата, с която се предвижда създаване на архив за пътуващите със самолет.  
Приемането ѝ бе отлагано от 2011 г. насам заради опасения за сигурността на обработваните лични данни. Директивата бе гласувана на 14 април от ЕП, а след това одобрена и от вътрешните министри на ЕС.
   
Ден преди решението на вниманието на Европарламента бе и Споразумението в областта на миграцията между ЕС и Турция.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа не е в състояние да реши всички световни проблеми. Туск отбеляза, че освен Гърция и България, има и други държави, които се нуждаят от съпричастност, включително Италия и Малта. По думите му, сделката с Турция не е съвършена и са необходими много повече усилия за допълнително разузнаване и наблюдение, за да бъдат овладени миграционните потоци.

Целта на плана за действие е да демонстрира, че работим заедно, за да помогнем на бежанците, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Затова, по думите му, 3-те милиарда евро са толкова важни. Това не са пари, които ще влезнат в Турция. Това са пари, за да помогнем на бежанците, каза Юнкер:
Солидарността е нашата пътеводна светлина, докато се готвим да реформираме нашата обща европейска система за убежище. Трябва да осигурим хуманно и равнопоставено отношение за всички мъже, жени и деца и това изисква напълно да хармонизираме нашите процедури за предоставяне на убежище.  Всеки търсещ убежище трябва да остава в страната, определена за него. Това е единственият начин да се гарантира, че бежанците могат да се възползват от техните права, чрез спазване на своите задълженията.
Германия, Холандия и Финландия са първите държави в ЕС, които започнаха приема на сирийски бежанци, разселени от Турция.  Връщането на мигранти от Гърция към Турция е на основата на споразумението "един срещу един".

Европейският съюз ще финансира настаняването в Турция на 1 милион мигранти, обяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той подчерта, че ЕС трябва радикално да преосмисли своята система за предоставяне на убежище.
Първите презаселвания на мигранти от Турция започнаха на 4 април, а на 20-и комисията констатира, че е постигнат задоволителен напредък по прилагането на споразумението ЕС-Анкара. В Турция вече са върнати 325 незаконни мигранти, пристигнали в Гърция през Турция.

И още от решенията на Брюксел
Европейската комисия осигурява 52 млн. евро за образованието на деца от региони, заплашени от радикализация или които са в криза. Средствата ще бъдат насочени към 2,3 милиона деца в 42 държави от Азия, Южна и Централна Америка, Африка и Украйна.

В месечния обзор на събитията в Европа обръщаме внимание и на правосъдието
Съдебните дела в ЕС стават по-кратки, а правосъдните системи - по-достъпни, се посочва в годишната сравнителна таблица, представена от Еврокомисията. Изготвянето ѝ, обаче, не замества механизма за сътрудничество и проверка, наложен на България и Румъния. Националните правосъдни системи имат ключова роля за прилагане на законодателството на ЕС и за създаване на благоприятна среда за инвестиции, заяви еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова.

По-късно при посещението ѝ в България, страната ни потвърди, че напълно подкрепя създаването на Служба на европейския прокурор.  Еврокомисарят пък обвърза свалянето на евронаблюдението над България с устойчиви резултати от реформите в съдебната система и повишаване на доверието на гражданите към съдебната власт. Дали механизмът ще бъде прекратен, зависи от постиженията на България, каза Юрова.

И в края на нашия обзор - информация за Европейският интернет домейн .eu
На 7 април навърши 10 години. Той бе задействан на същата дата през 2006 година, а всички сайтове на официалните органи на ЕС преминаха на него едновременно на 9 май 2006 година, когато отбелязваме Деня на Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!