Музейни работници разширяват уменията си по проект от програма "Творческа Европа"

Музейни работници от цяла Южна България  участваха в тридневно обучение в Археологическия музей в  Пловдив на тема „Разширяване на достъпа до културно наследство, осигуряване на интелектуална и физическа достъпност за посетители  със специфични потребности“. 

Организатор  на форума бе Министерство на културата и програма „Творческа Европа“ на Европейски съюз. 

За целите на програмата и проекта Весела Кондакова подчерта, че „Творческа Европа“ е широкоспектърен инструмент, който финансира проекти в областта на културата и изкуството.  Въпреки че не предвижда специфични мерки, напр. за изграждане на инфраструктура, равнопоставеният достъп до изкуството и културата е сред нейните основни приоритети.

Обучението на музейните специалисти по програма „Творческа Европа“ се осъществява на два етапа, като вторият – за Северна България,  предстои. Двамата лектори  са незрящи - Анна Янина и д-р Иван Янев. В Пловдив те показаха в рамките на три дни различни техники  не само на  физическия достъп до музеите и артефактите, но поставиха акцент върху интелектуалния достъп до предлаганото от музеите съдържание.

Освен теоретично, обучението на музейните работници съдържаше и практическа насоченост. 

Примерите - склонността на музейните специалисти е при посещение на незрящ човек,   да започнат да говори на неговия придружител, въпреки че незрящият е дошъл на самото място. Друг пример за базовото общуване с незрящия, е и начинът, по който може да се разкаже за обекта в музея -  по-описателно,  да се обясни как изглежда той, част от какво е и т.н.

Като добра европейска практика за държава с натрупана преднина при адаптирането на материалите и инфраструктурата на музеите за хора със зрителни и двигателни потребности,  Весела Кондакова посочи Обединеното кралство, в което вече съществува единна сертифицираща система. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!