ЕК ще налага глоби на страните-членки, които отказват да приемат бежанци


Европейската комисия планира да наложи глоби на страните-членки, които откажат да приемат бежанци съгласно решението на Брюксел за квотно разпределение. Мярката е част от промените в европейското законодателство за предоставяне на убежище, които трябва да бъдат гласувани утре. Според вестник "Файненшъл таймс" санкцията ще е 250 хиляди евро на бежанец. По този начин Еврокомисията се опитва да окуражи държавите, най-вече в централна и източна Европа, да се включат в системата за преразпределение. Словакия и Унгария вече заведоха дела, оспорвайки решението на Брюксел с мотива, че нарушава националния им суверенитет. Миналата година страните от общността взеха решение да разделят 160 хиляди бежанци помежду си в рамките на две години, но до момента са разпределени само няколко стотин души. 
Британците се притесняват повече Шотландия да не излезе от състава на Обединеното кралство, отколкото от напускането на Великобритания на Европейския съюз, сочи ново социологическо проучване. Цели 68 процента от жителите на Острова са загрижени за отделянето на Шотландия срещу само 32 на сто, които се притесняват, че Лондон може да излезе от евросъюза.     Шотландската народна партия, която се очаква да спечели парламентарния вот в страната, обеща да проведе нов референдум за независимост, ако Единбург бъде принуден против волята си да излезе от Европейския съюз. 
В пролетните си икономически прогнози Европейската комисия прогнозира растеж от 1,6 на сто в еврозоната и 1,8 на сто в ЕС през 2016 година. Вътрешното търсене ще продължи да бъде основен двигател на растежа: очаква се инвестициите да нараснат през следващата година до 3,8  на сто както в еврозоната, така и в Европейския съюз, а частното потребление леко да намалее, тъй като очакваното покачване на инфлацията ще намали ръста на реалните доходи.  Очаква се ситуацията на пазара на труда да продължи да се подобрява с умерени темпове, като закъсняла реакция на по-благоприятните циклични условия и вследствие на ограничения ръст на заплатите. 
Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!