Учени организират кръгла маса на тема: “Джендърни ефекти от политиката за удължаване на трудовия живот в България”


Департамент „Демография“ при Института за изследване на населението и човека на БАН  и Научната мрежа на Европейската комисия /проект „COST Action IS 1409: Gender and health impacts of policies extending working life in western countries“/организират  кръгла маса на тема: “Джендърни ефекти от политиката за удължаване на трудовия живот в България”.

Основна тема в разискванията на експертите e политиката на повишаване едновременно и на трудовия стаж, и на възрастта за пенсиониране, която България провежда в контекста на реформите в другите европейски страни и която води до редица социално-икономически последици за хората в предпенсионна и пенсионна възраст.

Сред неблагоприятните последствия са и рисковете за възникване на неравноправие между половете - така нареченият джендърен ефект. Една от основните причини за това е, че продължаващото по законодателен път удължаване на трудовия живот протича много по-бързо и рязко у нас при жените в сравнение с мъжете (от 55 години през 2000 г. на 60 години и 10 месеца през 2016 г.) - тенденция, която ще продължи и през следващите години, докато пенсионната възраст на мъжете и жените достигне 65 години.

Целта на кръглата маса е да даде възможност на изследователи и експерти от научни институти, университети, държавни институции и неправителствени организации да представят пред по-широка аудитория най-новите резултати за джендърните различия в областта на здравния статус, заетостта, доходите и качеството на живот на възрастната работна сила, както и да дискутират политиките и мерките за намаляването им.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!