Евродепутати и ученици искат повече европейски теми в училище


Според проучване на „Евробарометър“, 44 на сто от европейските граждани имат ограничена представа за функционирането на Евросъюза, а 52 процента са на мнение, че гласът им не е от значение. Евродепутатите смятат, че младежите ще бъдат по-силно ангажирани, ако в училище се засилят уроците по тези теми. Те приеха Доклад относно обучението за Европейския съюз в училищата, който призовава държавите да засилят европейското измерение в образователните си програми.

Още преди този доклад да стане факт, в Кърджали вече знаят за Обединена Европа. От няколко години в училище „Петко Рачов Славейков“ е изграден еврокоридор с най-важните моменти от съществуването на Евросъюза. Когато минават оттам, Йоанна и Сиел от 10 клас се спират пред таблата и с интерес четат всички новини. Защото искат да научат повече за Общността.

Момичетата смятат, че е добре за младите хора да има повече теми за ЕС в училище, защото, както самите те казват - „Знаем твърде малко за тази Общност, част от която е и нашата страна.“ Те не споделят мнението, че уроците трябва да са в задължителната програма, а по-скоро в часовете на класния или два пъти месечно. „Знам, че България е член на ЕС от 2007 година и това е. Искам да разбера как функционират евроинституциите, каква е дейността на съдиите в Съда в Страсбург, когато гледат дела срещу някоя от държавите - членки, на какви проекти може да разчита всяка страна и каква е ползата от тях“, казва Йоанна. Тя е посетила преди години Брюксел, но като туристка, а желанието й е да види отвътре как работи Парламентът. Двете момичета се надяват всяко българско училище да има еврокоридор подобно на техния, защото това е най-лесният начин да научат какво е ЕС.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!