Превозвачите обещаха да блокират всякакви бъдещи намерения за блокада от гръцки протестиращи


Великденските празници минаха без блокада на българо-гръцката граница, за каквато се канеха българските превозвачи в отговор на зимната блокада на гръцките фермери. Браншът обаче се зарече да блокира всякакви бъдещи намерения от страна на гръцки протестиращи, като първи окупира граничния пункт.

Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, който активно работи с група български депутати в Брюксел по казуса за решаване на проблема с нееднократното блокиране на българската граница от гръцки протестиращи, смята че отлагането на планираната блокада от българска страна е грешка. Според Джамбазки българските превозвачи точно сега трябва да затворят границата, за да се отрази на гръцката икономика отлива на туристи от България.

Отговорът от ЕК по време на голямата блокада на гръцките фермери през зимата бе, че тя не може да се намесва в двустранни спорове между членки на Евросъюза, които не са в нарушение на подписаните от тях договори за членство. Премиерът Бойко Борисов  обаче коментира като безотговорна позицията на ЕК, а именно че спорът в граничните блокади трябва да се решава на двустранно ниво от България и Гърция.

По инициатива на Ангел Джамбазки казусът с граничните блокади между Гърция и България е внесен в канцеларията на Европарламента и се очаква да има дебат по него. Предложенията, подкрепени от българските евродепутати, включват и искане за наказателни процедури спрямо гръцката държава.

Илиана Йотова - евродепутат от БСП обаче е на мнение, че Еврокомисията не  може да налага санкции, глоби и наказания в конкретния случай. Още повече, че в случая границата се блокира от действията на известна част от гръцките граждани, а не става дума за официална политика на гръцката държава. Европейската комисия наистина няма достатъчно инструменти да въздейства върху гръцкото правителство, за да може то да осигури функционирането на общия пазар и българските евродепутати ще предложат разработването именно на такъв механизъм, заяви  Андрей Ковачев от ГЕРБ.

Иначе  Илиана Йотова подкрепя идеята за дебат в европарламента по този казус, най-малкото защото  в другите европейски държави едва ли знаят какво точно се случва на нашата граница.
Частичното решение на проблема  засега  според Андрей Ковачев е чрез изискване на компенсации, но по съдебен път.
Според Илиана Йотова решението на казуса трябва да се търси  и в прилагането на други лостове на влияние от страна на Еврокомисията, както и от междуправителствени преговори.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!