По-ниските цени за роуминг в ЕС са в сила, всички роуминг тарифи отпадат през 2017

Новите по-ниски  цени за роуминг в Европейския съюз  са вече в сила.  С новите правила операторите могат да начисляват допълнително към сметките на клиентите си в чужбина не повече от 5 евро цента на минута за изходящо и 1 евроцент за входящо обаждане, 2 евро цента за SMS, до 5 цента за пренос на интернет данни. 

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители" вече сме на крачка от деня, в който българите ще плащаме една и съща сметка за мобилен телефон независимо в коя страна от ЕС сме го ползвали.

Това означава че сме на финалното стъпало преди пълното премахване на роуминга, което предстои от юни следващата година. Или с други думи  сега всеки, които пътува в рамките на ЕС ще може да приема обаждания, както и да прави издящи повиквания с цена, която е по-ниска от досегашната с около един евро цент.

Добре е обаче, преди пътуване да се разгледат офертите на оператора който ползваме, препоръчва Богомил Николов,:

 С други думи човек трябва много внимателно да погледне какъв е тарифният му план за роуминг, тъй като  всички оператори предлагат различни възможности. Ние като гранична държава имаме и много съседи, които не са членове на ЕС. Моят съвет е хората преди пътуване да проверят тарифния план и да си направят сметка дали се налага промяна съобразено с пътуването. Ако този месец се пътува до Гърция е най-добре да се ползва евротарифа, ако следващия месец ще се пътува до Сърбия, може да се смени тарифата за роуминг и да се  ползва по-изгодна цени

Европейският регламент предвижда отпадането на всички допълнителни роуминг тарифи от 15 юни следващата година. Според Богомил Николов има още няколко условия, които трябва да се изпълнят.

На първо място това е изискването за нова регулация за цените за свързване между операторите в рамките на ЕС. Нещо  което ЕК трябва да направи възможно най-скоро.  И другия проблем, който ние сме забелязали – това   е един текст в регламента, който казва,че безплатен роуминг ще може да се ползва само за определен брой дни.Това все още не е още ясно. Колко ще бъдат тези дни, какви ще  бъдат цените след изтичането на тези дни. Предстои да разберем

Промяната при този вид услуги започна с намеса на Европейската комисия още през 2007 г., а окончателното одобрение за отпадане на роуминг таксите бе прието от Европарламента през октомври 2015 г.

Резултатът от този процес е, че за 5-6 години цените намаляха с над 80%, а  ползването на интернет е с 91% по-евтино спрямо 2007г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!