Българо-румънски проект в защитени зони по река Дунав

Проект за работа по екологични проблеми в две погранични области- от Видин до Оряхово в България, и от Свиница до Салчия в Румъния ще работят сдружения от двете страни на река Дунав. Инициативата се финансира по програма "Интеррег" Румъния-България с близо 260 000 евро.

"Проектът се нарича "Сливи за смет" по народната приказка на Ран Босилек и ще бъде насочен към почистване на замърсени зони. В кампанията от двете страни на реката ще се включат 600 ученици от училища във Видин и Дробета, Турну Северин. Ще се проведе и скаутски лагер с 20 младежи"- обясни Лазаринка Андреева от водещия бенефициент- фондация "Феникс 21 век".

Предвижда се разработването на стратегия за управление на защитените територии е граничните райони.

"Предвижда се посещение на влажните зони и защитените зони и почистване на някои от тях. Със събраните боклуци ще се изработят арт обекти"- каза Евтим Стефанов от другия партньор "Регионални партньорства за устойчиво развитие" във Видин.

Кампанията ще се проведе в градовете Видин, Лом, Оряхово и Козлодуй, както и в румънските градове- Дробета Турну Северин, Оршова, Гърла Маре и Врата. Целта е да се привлекат и гражданите и да станат по-съпричастни към опазване на околната среда -допълни Мариана Драгия, ръководител на проекта от румънска страна от асоциация "Про-Мехединци".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!