Еврорадиоигри: Как ще се намали излишната бюрокрация в ЕС?

Още при встъпването си в длъжност през 2014 година председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер акцентира върху един от основните си приоритети, а именно да се намали излишната бюрокрация в ЕС, както и да се премахнат излишните страници европейско законодателство, които пречат в ежедневието, както на гражданите, така и на бизнеса. За това стартира платформата REFIT  (ремонт и обновяване на европейското право) - програма за премахване на излишната бюрокрация в ЕС. Както казва Франс Тимерманс, заместник председател на ЕК, „Гражданите очакват от ЕС да се промени. ЕК се съсредоточава върху ясни, точно определени приоритети, по които искаме да бъдат постигнати конкретни резултати и то по-най-ефективния начин... Чрез платформата  REFIT анализираме съществуващото законодателство в ЕС, дали правилата дават резултат и функционират на практика, дали трябва да бъдат актуализирани и дали има възможност за опростяване, и намаляване на тежестта...“
Конкретните предложения на ЕК за намаляване на излишната бюрокрация са свързани с опростяване на задълженията за оповестяване на МСП (малките и средни предприятия), които набират финансиране на публичните пазари. Това може да им спести около 45 милиарда евро годишно смята Франс Тимерманс. Ще бъде направена оценка на начина, по който функционира европейското законодателство в сферата на морското право. Ще се намали административната тежест на обществените поръчки за МСП. ЕК ще гарантира също така, че законодателството в областта на здравеопазването и безопасността е осъществимо на практика и ще защитава работниците.
Всички граждани могат да представят мнението си за това как да бъде намалена излишната бюрокрация в ЕС на платформата и на ЕК посредством онлайн инструмент за споделяне на мнения и допитвания на граждани. Необходимо е да бъдат дадени и анализирани конкретни идеи за това кои регламенти на ЕС трябва да бъдат преразгледани и променени, как може да бъдат усъвършенствани и улеснени  без това да пречи на потребителските, социалните и екологични стандарти, които вече са ежедневие и приоритет на европейците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!