Жителите на Ловеч се притесняват, че сключването на ТТИП ще донесе негативи на Европа


През последните дни все по-усилено се говори за  планираното за 2016 г. споразумение за свободна търговия между стланите от ЕС и САЩ /ТПТИ/.  За да бъде подписано споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, но ако освен търговските  клаузи  в него се включат и допълнителни правни положения  ще е необходимо то да бъде ратифицирано и от страните членки. Франция отхвърли търговското споразумение, последва я и Австрия. Български евродепутати също се обявиха против споразумението , тъй кот по думите им има опасност със свалянето на митническите тарифи европейския пазар може да бъде залят от американски стоки със снижени критерий за качество.

Най-голямото им притеснение е свързано с навлизането на генно модифицираните организми /ГМО/. Подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ вълнува и жителите на Ловеч.

Повечето от анкетираните смятат, че това споразумение ще се отрази негативно както на българските, така и на европейските производители и икономиката на държавите, заради по-ниските цени. То ще доведе до затваряне на производства и съкращаване на работници.  Много хора смятат, че американските хранителни стоки, които се очаква да навлязат на европейския пазар  ще са с по-ниско от европейското качество и стандарти.  Проблем за тях са ГМО-тата.

Други обаче са категорични, че американските стоки са с добро качество и не се притесняват от навлизането им в Европа, дори го определят като положително.



Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!