Светослав Малинов: "Революцията в сферата на енергийните технологии трябва да доведе до революция в мисленето"

Снимка: БГНЕС

В началото на месеца излязоха данни от Евростат, че България е пета в ЕС по ръст на изхвърлените въглеродни емисии през 2015 година.

Най-големият "замърсител" е Германия, а най-голям ръст има в Словакия и Португалия, а най-голямо намаление "бележат" Малта и Естония. Тази незавидна пета позиция на страната ни идва само 5 месеца след друга класация, според която сме сред 13-те отличници в Евросъюза (тогава според данни на Европейската агенция за околната среда).

Тези променливи и понякога противоречащи си данни за ситуацията в страната ни и най-вече какво трябва да е бъдещето на родната енергетика  - това ни доведе до разговор с евродепутата Светослав Малинов, зам-член на Комисията по промишленост и енергетика.

За спецификата на развитието на сектора у нас, за потенциала, който имаме поради ниската точка, от която тръгваме, за (досегашната) лекота, с която сме изпълнявали националните цели, за липсата на енергийна свързаност, за необходимостта от изграждане на интерконектори със съседните държави и за революцията в сферата на енергийните технологии, която е не по-малка от тази в комуникациите - това можете да чуете в рубриката "Евранет плюс " на Радио София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!