Европейски възможности за бизнеса и общините

Бизнес форум на тема "Европейски възможности за бизнеса" се проведе във Видин. Целта на организаторите - община Видин и Областния информационен център е да се повиши информираността на бизнеса и общините за възможностите за финансиране в новия програмен период. Стефан Узунов от Министерството на икономиката представи Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Той обобщи тематичните области за Северозападния регион- мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен живот, и нови технологии в креативни и рекреативни индустрии. 


"Когато проектните предложения попадат в тези 3 тематични области, те влизат в т.нар. бонусна система и проектите ще получат няколко точки повече Целта на специалистите от Министерството на икономиката е да се промени позицията на България по отношение на иновациите от групата на плахите иноватори към групата на умерените в глобален мащаб"
- каза Стефан Узунов. 


Възможностите за бизнеса от Видин по Програмата за развитие на селските райони и актуалните мерки представи директорът на Областна дирекция- Видин към Държавен фонд "Земеделие" Кремена Николова. Тя наблегна на подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура", от които могат да се възползват общини, неправителствени организации, както и читалища.


"Ще се подпомагат проекти за строителство, реконструкция или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища, изграждане или реконструкция на водоснабдителни системи, изграждане или облагородяване на площи за обществено ползване. Също така за изграждане или оборудване на социална инфраструктура, които не са част от процеса на деинституционализация, реконструкция на общински сгради за подобряване на тяхната енергийна ефективност"
- обясни Кремена Николова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!