Пловдив чете европейска литература, готви се и за Нощта на музеите и галериите

Пловдив участва за четвърти път в Европейската нощ на литературата, заедно с още 10 български градове - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич. Домакини бяха читалище „Алеко Константинов“, книжарница Хермес, Балабановата къща в Стария град, Народна библиотека „Иван Вазов“, Bee Bop Café.

Основната цел на „Нощта на литературата“ е популяризирането на съвременна, европейска, преводна литература. . В Балабановата къща европейската литература представи актрисата Ваня Давчева. Нейната мотивация да се включи е любовта към литературата  и европейските автори.

На 21 май за 9 поредна година България и Пловдив се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите". Десетки музеи, галерии и културни центрове отварят врати за 12-то издание на "Европейската нощ на музеите". Вратите на културните институти ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите.

Инициативата ще се проведе в цяла Европа, включително в десетки градове в България. Тази година в Нощта ще се включат 16 държавни, 22 регионални и 49 общински музея и художествени галерии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!