Почти половината избиратели в 8 големи държави в ЕС искат възможност за референдум за напускане на ЕС


Почти половината избиратели в 8 големи държави  в ЕС искат да имат възможност и при тях да се провежда референдум за оставане или напускане на съюза. Това показва социологическо проучване, малко преди британците  да проведат подобно гласуване.

От анкетираните над 6000 души от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Испания и Швеция общо 45% казват, че биха искали гласът им да се чуе по този въпрос на национален референдум. Около една трета направо обявяват, че ще гласуват за напускане на ЕС, ако имат възможност за това.

Най-много противници на оставането в съюза има в Италия (48%) и Франция (41%), а най-малко в Полша (22%) и Испания (26%).

"Италианците се открояват с надеждите си да имат референдум за еврочленството, а това ни води и към усещането, че дори британците да гласуват за оставане в ЕС, това няма да е краят на проблемите на съюза", казва Боби Дъфи, ръководител на проучването.

"Ройтерс" припомня, че популисткото и обявяващо се за борец срещу статуквото италианско движение "Пет звезди" е станало втората по популярност партия и иска напускане на еврозоната. Френският Национален фронт също се обявява за връщане към франка.


Проблемът с демократичната легитимност в ЕС е стара тема, с която европейските институции се стараят да се справят последните близо 40 години и която е предмет на широки изследвания в научната литература, заяви в интервю за БНР политологът Стойчо Стоев. Основата на проблема идва от там, че в демократичната държава основният инструмент, чрез който гражданите ще могат да оказват контрол върху управляващите са изборите.  А в ЕС основните институции,    които взимат решения се избират пряко от гражданите. В последните години хората разсъждават преди всичко на работните си места, доходите, които те имат и начина, по който живеят. При държавите от Северна Европа нещата са сравнително добре, защото техните икономики излязоха бързо от кризите, което  тушира общественото напрежение. Обаче в старата Южна Европа, където имаше твърде разточителни социални програми, разходите са толкова големи, че  вече 8-9 години не са в състояние да се върнат към устойчив растеж.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!