Европейска политика за хора с увреждания

Директивата на Европейската комисия срещу дискриминацията, основаваща се на религия или вероизповедание, увреждания, възраст или сексуална ориентация забранява дискриминацията, като определя минимални стандарти, приложими във всяка една от страните членки на Европейския съюз. Европейската стратегия по отношение на уврежданията набляга на равния достъп до качествено обучение и учене през целия живот. Тези две области дават възможност на хората с увреждания да участват по-пълноценно в социалния живот и да подобрят качеството си на живот.

А как се чувстват хората с увреждания и каква оценка дават на социалните проекти на местните власти- разговор с Митко Николов и Даниел Дамянов от сдружение "Достоен живот" във Видин.

"Ние можем да кандидатстваме по ограничен брой оперативни програми, защото е направено така, че можем да бъдем партньор на местна и национална власт. По програма "Развитие на човешките ресурси" се опитахме под формата на "Иновативни социални политики" и кандидатствахме като организация. Те ни отказаха. Не ни припознават и като партньори, местната власт, не знам защо. Вижте достъпа за инвалиди при спортната зала и тротоарите във Видин- правят се, но през пръсти, ако не знаят европейския стандарт, могат да ни питат."- обясниха Митко Николов и Даниел Дамянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!