ЕП призова за европейска програма за планинските региони



ЕП призова за създаването на европейска програма за развитие на планинските региони. В специална резолюция евродепутатите настояват да се обърне по-голямо внимание на тези райони и  да се осигурят нови възможности за инвестиции чрез европейски средства.

„Планините представляват 30% от територията на ЕС, като същевременно 17% от европейските граждани  живеят в тези области. Те имат своите специфики, които изискват специални мерки. Затова е важно да има програма за развитие на планинските райони. Тази програма би могла постепенно да се превърне в стратегия за планините в Европа като част от политиката на сближаване“, заяви докладчикът Илияна Йотова по време на дискусията в Страсбург. Според евродепутатите приемането на една цялостна програма за планинските региони ще спомогне за решаването на основните проблеми - обезлюдяването, липсата на работни места и трудният достъп.  

Малките населени места в планинските райони са в изключително неблагоприятно положение и затова са необходими мерки за тяхното подпомагане,  коментира председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Той подчерта, че в планинските райони, особено в България, има много откъснати села, чийто потенциал не се използва и реализирането на тази идея ще е шанс за тяхното развитие.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!