Открит ли е пътят за безвизов режим за пътуване на турските граждани в ЕС

На фона на случващото се в Европа и ролята, която се възлага на Турция за ограничаване на мигрантския поток, дойде стъпката, направена от ЕК в тази посока. Визовата либерализация е част от споразумението между ЕС и Турция за спиране на притока на мигранти към Европа.
При представянето на доклада първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви, че усилията на Турция са в обещаваща посока и спомагат да се осигурят по-добри условия за бежанците. В края на юли се очаква един милиард евро  от европейския фонд за грижите по здравеопазване, образование и изхранване. Според комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос ЕК ще продължи да следи за непрекъснатото изпълнение на тези критерии.  
Тези идеи на европейската комисия засега не срещнаха одобрението на евродепутатите. По време на дебата българският евродепутат Илияна Йотова заяви, че премахването на визите за турските граждани се случва под натиск, защото Турция търгува визите със задължението си да приема бежанци обратно на своя територия от Гърция. По думите на Йотова няма анализ и за политическите последици от решението за визите. Не сме готови да приемем нова голяма вълна на икономическа миграция от Турция, да не говорим за мнозината, които ще потърсят политическо убежище, най-вече хората от кюрдски произход. Опасенията на българския евродепутат са, че с такава стъпка се създава нова кризисна ситуация, защото всяко прибързано решение и прецедент под натиск е заплаха за сигурността на европейските граждани.
Фактът е, че Турция е изпълнила 65 от 72 условия на съюза, за да получи безвизов режим.
Каквато и да е окончателната съдба на идеята за безвизов режим за турските граждани, сигурността в Европа трябва да бъде в основата на всяко решение.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!