България е на последно място в Европейския съюз по нетърпимост към корупцията


България е на последно място в Европейския съюз по нетърпимост към корупцията. Това става известно от изследване на асоциация „Прозрачност без граници“, което измерва индекса за възприятие на корупцията, и е извършено на базата на аналитични данни, годишни доклади на международни институции и статистики на неправителствени организации. В дъното на класацията сме с Румъния и Италия, а лидери са Дания, Финландия и Швеция. Те печелят с  прозрачния начин, по който функционира администрацията, гражданската култура и върховенството на закона.

У нас не е така според граждани на Монтана. Те споделят в анкета, че в България не се спазват законите, корупцията е дълбоко вкоренена в характера на българина, от векове е насадено недоверие към институциите и чиновниците в тях, откъдето идва нагласата да се плаща, за да се получи каквото и да било. Един от анкетираните дава пример с конкретен случай в крайдунавско село, където още преди много години официално е бил определен подкуп за получаване на разрешение за строеж на читалище.

Друг анкетиран твърди, че корупцията се корени във факта, че гражданското общество и върховенството на закона у нас са само на книга.

Има и твърдение, че ниските доходи също са причина за нагласите към корупционни практики.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!