Фич: Излизане на Великобритания от ЕС може да доведе до понижаване на рейтингите на останалите страни


 Международната рейтингова агенция Фич  предупреди, че евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до понижаване на рейтингите на европейските страни.  Така нареченият Брекзит ще натежи върху икономиките на останалите страни от ЕС и ще увеличи политическите рискове в Европа, се посочва в доклад, публикуван днес.
 
Европейската комисия отхвърли твърденията, че „леко е модифицирала“ своите изисквания към Сърбия заради блокирането на преговорите за присъединяване към блока от страна на Хърватия, предаде агенция Танюг. ЕК отбеляза също, че условията за отваряне на Глава 23 за защита на потребителите и тяхното здраве остават непроменени.
Цитирайки вътрешен документ на германското Федерално министерство на външните работи, Deutsche Welle наскоро съобщи, че Брюксел „леко е модифицирал“ своята позиция.
Хърватия е единствената държава-членка на ЕС, която отказа да даде зелена светлина за отварянето на главата.

Решението на Европейския парламент да гласува срещу  предоставяне на статут "пазарна икономика" на Китай е  неконструктивно и е в разрез с условията в протокола за присъединяване на страната към Световната търговска организация. Това заяви китайският външен министър Ван И на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Марк Еро.  При влизането си в организацията през 2001 година Китай е вписан като непазарна икономика с обещанието 15 години по-късно - до края на 2016 година - статутът му да бъде преразгледан.

Миналата седмица в Европарламента имаше дебати, които обаче се превърнаха в почти единодушна обвинителна реч на депутатите срещу дъмпинга на Китай в сектора на стоманата. Така обсъждането завърши с масов вот против предоставянето на статут на пазарна икономика на азиатския гигант.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!