Европа преди новините: Европейският Парламент призова за европейска програма за планинските региони

„Планините заемат 30% от територията на Европейския съюз, а 17% от неговите граждани живеят в тези области. Ето защо е важно да има програма за развитие на планинските райони. Тази програма би могла постепенно да се превърне в стратегия за планините в Европа като част от политиката на сближаване“ - заяви докладчикът Илиана Йотова. Резолюцията бе одобрена с подавляващо мнозинство.
Евродепутатите призовават Европейската комисия да въведе работна дефиниция на „планинските региони“ за целите на политиката за сближаване (регионалната политика), имайки предвид надморската височина, достъпността и наклона. Добре е да бъдат включени и вулканичните райони по островите и най-отдалечените региони, както и области, които не са планински, но са силно интегрирани с планинските райони.
Евродeпутатите са на мнение, че планинските региони се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да преодолеят специфичните предизвикателства, които споделят, като измененията в климата, осигуряването на целогодишни работни места, насърчаването на икономическото развитие, предотвратяването и управлението на природните бедствия и опазването на околната среда.
Приетият текст представя няколко предложения относно необходимостта да се подкрепят малките и средни предприятия в тези области, осигуряването на достъпност и свързаност, опазването на околната среда при експлоатация на възобновяемите енергийни източници, подкрепата за обучение и образование с акцент върху зелените работни места  и селскостопанското производство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!