През 2013 и 2014 година в ЕС са регистрирани над 15 800 жертви на трафик


Граждани на България, Унгария, Холандия, Полша и Румъния са сред най-честите жертви на трафика на хора в Европейския съюз. Това се посочва в първия доклад на ЕК  в тази област. За периода 2013-2014 година в съюза са били регистрирани малко над 15 800 души- жертви на трафик. Действителният брой вероятно е значително по-голям, отбелязва комисията. Докладът показва, че трафикът, свързан с проституция, остава най-широко разпространената форма, като обхваща 67 на сто от жертвите, следва  този с цел трудова експлоатация- 21 процента от потърпевшите. Над три четвърти от отчетените жертви са жени, а поне 15 на сто - деца. Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос коментира, че от морална и от правна гледна точка е недопустимо през 21-и век в Евросъюза хора да се продават, купуват и експлоатират.

Броят на трудовите мигранти от страни- членки на Европейския съюз, работещи във Великобритания, е достигнал 2 милиона и 100 хиляди души. От 2013-та година броя на трудовите мигранти нараства и към момента те са 6,8 процента от общия брой трудещи се в страната. След малко повече от месец във Великобритания предстои референдум за оставане в Евросъюза

Дългът на Гърция остава значителна пречка за развитието на страната, смята Европейската комисия. Вчера гръцкото правителство внесе в парламента законопроект с реформи, искани от международните кредитори в замяна на отпускането на нови спасителни заеми.  Очаква се гръцкият парламент да ги гласува на 22 май - два дни преди ключово заседание на Еврогрупата, която ще прецени дали страната е изпълнила условията за отпускане на нови спасителни заеми и облекчаване на дълговото бреме.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!