Фр. Крепо: Повечето членки на ЕС са оставили Гърция да се оправя сама с бежанците - проблем, който изисква общи усилия


Европейската комисия предприе следваща стъпка спрямо Полша по процедурата за неспазване върховенството на закона. Процедурата беше предприета заради промените във функционирането на полския Конституционен съд, както и с други законодателни промени, включително по отношение на медиите. До следващата седмица Полша трябва да отговори какви мерки възнамерява да предприеме, за да отговори на опасенията на Еврокомисията. Ако отговорът не бъде задоволителен, Брюксел ще представи в двуседмичен срок становище за решаване на откритите въпроси. Ако и в този срок Варшава не се справи със задачата, ще последва третата и окончателна стъпка - издаването на препоръка. Стигне ли се дотам Европейската комисия, Европейският парламент или 10 държави от ЕС ще могат да задействат процедура за наказание.
 
Трудностите, с които се сблъскват мигрантите в Гърция, са следствие от недалновидната политика на ЕС, смята специалният докладчик на ООН по въпроса за правата на мигрантите Франсоа Крепо. Той заяви това след няколкодневно посещение в Гърция. Според Крепо ЕС и мнозинството от членките му са оставили Гърция да се оправя сама с проблем, който изисква общи усилия. Затварянето на граници около Гърция, заедно със споразумението между Брюксел и Атина за бежанците е довело до рязък ръст на броя на незаконните мигранти в тази страна, смята докладчикът на ООН.
 
Привържениците на оставането на Великобритания в ЕС са увеличили преднината си пред другия лагер, сочи нова анкета на агенцията "ЮГъв". 44 процента от запитаните искат Обединеното кралство да остане в съюза, а 40 процента са на противното мнение. Предишно изследване на същата агенция е констатирало по-малка преднина за привържениците на оставането в ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!