ЕК приветства решението на Гърция да разчисти лагера край Идомени


Приемането на нов пакет мерки за строги икономии от гръцкия  парламент е важен етап в напредъка на страната към излизане от  кризата, заяви еврокомисарят по икономическите и  финансови въпроси Пиер Московиси.  Той изрази надежда, че Гърция ще постигне споразумение с  Еврогрупата на заседанието й, планирано за утре в  Брюксел.   

Икономическият растеж на еврозоната през май се е забавил до най-ниския темп от началото на 2015 година.  Компанията за финансова информация "Маркит" съобщи, че нейният индекс, измерващ бизнес активността, се е понижил до 52,9 пункта през май спрямо 53 пункта през април.   Според главния икономист на "Маркит" Крис Уилямсън проучването, което е изготвено на основа на около 85-90 процента от окончателните месечни отговори, допълнително засилва предположението, че силният икономически растеж от първото тримесечие ще се окаже временен.

Европейската комисия приветства решението на гръцките власти да разчистят незаконния лагер с мигранти край Идомени и да преместят мигрантите на по-подходящи места, заяви неин говорител. По повод споразумението ЕС-Турция в областта на миграцията комисията съобщи, че в края на миналата седмица още 51 мигранти без право на престой в Общността са били върнати от Гърция в Турция.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган смята за необходимо другите държави да споделят бремето на неговата страна по въпроса за нелегалната миграция. Ердоган заявява това в публикувана във вестник "Гардиън" авторска статия. "За контрола на нелегалната миграция, Европа и Турция трябва да работят съвместно, за да създадат правови механизми като споразумението от март 2016 г. за преселване на сирийски бежанци", пише в статията.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!