Три Местни инициативни групи ще бъдат сформирани в област Видин

Три местни инициативни групи(МИГ) ще бъдат образувани на територията на област Видин. Те ще започнат да функционират от есента. Идеята е тези общности да използват потенциала на региона, за да постигнат стратегическите цели на тяхното съществуване- да развият туризма и предлаганите туристически продукти, балнеолечението, селския, винения и културния туризъм. Те ще се съобразят с подхода за местно развитие ЛИДЕР и ще търсят финансиране от петте фонда на ЕС. Една от местните групи ще бъде Видин, селска част- Ново село. Документите за създаването на местните инициативни групи трябва да бъдат готови до края на месец май, поясни управителят на Областния информационен център във Видин Мариела Савкова:

"Предимството на тези местни стратегии е, че те са най-близо до потребностите и най-добре познават потенциала на всяка една общност. Те предлагат устойчиви решения и мерки и могат да бъдат финансирани и от петте фонда на ЕС. Задачата им е да идентифицират добри проектни идеи и да подпомагат кандидатстващите организации да ги подготвят правилно"


Бюджетът, отделен за МИГ-овете в три от оперативните програми представи Цветан Лозанов, външен консултант:

"За ОП "Конкурентоспособност" са около 52 млн., което е най-много като дял. По "Околна среда" са заделени 38 млн. и по "Развитие на човешките ресурси" заделените средства са 49 млн. Тези средства са за цялата страна, за всички МИГ-ове."


Местната инициативна група "Видин селска част - Ново село" включва 38 населени места, от които 33 са в административния обхват на Община Видин и 5 - в Община Ново село. Партньори са община Видин, община Ново село, неправителствени организации, бизнес.

В България има одобрени 35 МИГ-а в 57 общини от селските райони и обхващат население от над 800 000 жители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!