ЕС прие промените, с които ще поощрява отказа от тютюнопушене

На 20 май влязоха в сила 10 основни промени по отношение на тютюневите изделия, продавани в ЕС. Те са намерили отражение и в промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, приети от българското Народно събрание.

Графичните здравни предупреждения с текст, снимки и информация за преустановяване на употребата на тютюневи изделия ще покриват 65% от предната и задната страна на опаковките на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари. Предупрежденията изобразяват социалните и здравните последици от тютюнопушенето и имат за цел да възпират хората да пушат или да ги насърчават да откажат цигарите, обяснява Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите..

 Въвежда се забрана на цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества, например на ментол, ванилия или захарни изделия, които прикриват вкуса и мириса на тютюн.

Данните за  катран, никотин и въглероден оксид върху опаковките на цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари ще бъдат заменени със съобщение, информиращо потребителите, че „Тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак“. Изследванията показват, че данните за съдържанието на КНВО подвеждат потребителите, като създават у тях впечатлението, че някои продукти са по-малко вредни за здравето. Новото информационно съобщение ще отразява по-точно действителните последици за здравето от тютюнопушенето.

Цигарените кутии трябва да са с формата на паралелепипед, за да се гарантира видимостта на комбинираните предупреждения относно здравето. Тънките кутии и опаковките с неправилна форма вече не са позволени. Забранено е и опаковките да съдържат по-малко от 20 цигари. Това означава, че опаковките с по десет цигари, които са особено привлекателни за младежите с ограничена покупателна способност, ще изчезнат от пазара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!