Йотова: Поставянето на ултиматуми за визите от страна на Турция не е възможната политика


Турският президент Ердоган заяви, че споразумението за реадмисия на бежнци с ЕС  ще бъде прекратено, ако не бъде постигнат напредък по отношение на премахването на визите за турсски граждани. Турският лидер говори за предстоящата поредица от срещи на министъра на външните работи, при които: "Ще видим  дали ще има някакъв напредък  или не. Ако е не, не се обиждайте, но решението за споразумението за реадмисия няма да мине в парламента"

Съвсем категорично беше становището на  всички евпропейски институции и най-вече на Европейския парламент, че има 72 изисквания на турската страна, които тгрябва да бъдат изпълнени, за да може да бъде либерализиран визовия режим за турските граждани, каза в интервю за БНР евродепутатът Илияна Йотова.

Остават още пет условия, може би най-тежките към Турция. Условията и критериите са еднакви за всички държави. Либерализацията на визовия режим трябва да отговаря на конкретни условия. Поставянето на ултиматуми от страна на Турция не  е възможната политика. Самият факт, че ЕК не е направила своето законодателно  предложение за либерализация на визовия режим означава, че те самите имат своите резерви. А що се отнася до прословутия "план Б", аз така и не мога да разбера какво иска да каже българският външен министър с този "план Б", какви са били точно неговинте думи на срещата на външните министри на НАТО. Българските парламент е институцията, която трябва да постави остро този въпрос.


Един от най-големите успехи на кабинета Давутуглу беше това споразумение. Но, след появата на нов  премиер-министър то споразумение забуксува, коментира арабистът Владимир Чуков. Очевидно е, че те не могат да придвижат своето членство, да гарантират  безвизовия режим на своите граждани. От турска страна вече се разбра много ясно, че през юни месец безвизовият режим няма да стане факт. Дадоха се отсрочки до юли. Вече се говори  за ноември месец. Става въпрос за класическата игра "чикън", в която очевидно двата противостоящи лагера искат да продължат тези взаимоотношения, но някой трябва да отстъпи. Турската страна се опитва да използва всички възможни инструменти, за да се откаже Европа от тези критерий, които е поставила. В новото турско правителство единствената съществена  промяна е главният преговарящ по европейските въпроси, което значава, че там ще има някакви  промени. Новата линия на външната политика на Турция ще бъде - повече приятели, по-малко врагове. Те ще търсят да си подновят отношенията с Русия , с Етипет, с Израел, но нищо конкретно не се казва за ЕС.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!