ЕК призова 21 България и още 20 страни да въведат поне една от директивите за обществените поръчки


Европейската комисия поиска днес от 21 държави от ЕС, сред които и България, да въведат изцяло една или няколко от трите директиви за обществените поръчки и концесиите в националното си законодателство.

Всички държави в ЕС бяха длъжни да съобщят прилагането на новите разпоредби за обществените поръчки до 18 април. Искането на ЕК е под формата на официално уведомително писмо

Новите директиви правят обществените поръчки в Европа по-ефикасни, с по-нови правила и повече електронни процедури. Властите, които вече са осъществили прехода към електронните обществени поръчки, отчитат икономии в размер от пет до 20 процента, пише в съобщението. Тъй като държавите в ЕС изразходват годишно над 1,9 трилиона евро за обществени поръчки, всяко спестяване на пет процента може да възстанови близо 100 милиарда евро обществени средства.

Благодарение на новите разпоредби достъпът на малките и средните предприятия до участие в конкурси за обществени поръчки става по-лесен и по-евтин, и се зачитат принципите на ЕС на прозрачност и конкуренция. По-голямата прозрачност подобрява отчетността и спомага за борбата с корупцията, отбелязва Еврокомисията.

Европейската комисия трябва да продължи преговорите със САЩ, за да поправи недостатъците в предложения "Щит
за личните данни" за защита на гражданите на ЕС при трансфери на данни към САЩ за търговски цели. Това беше прието в  резолюция на  Европейския парламент в Брюксел.

ЕП подчертава, че в сегашния текст е дадена  значителна роля на агенциите по защита на данните в държавите от ЕС при разглеждането на жалби и отбелязва тяхното право да спират прехвърлянето на данни. ЕП отбелязва, че задължението за разглеждане на такива жалби е на министерството на търговията на САЩ.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!