Европа преди новините: Европейски семестър 2016 за България

Мишел Сервоз, генерален директор на генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на ЕК

Препоръките на Еврокомисията се публикуват ежегодно в рамките на Европейския семестър. Те се основават на доклада за България, публикуван през февруари 2016 година, програмата за конвергенция и Националната програма за реформи, както и на резултатите от диалога на Еврокомисията с държавата-членка.
Препоръките бяха официално представени в София през последната декада на май от Мишел Сервоз, генерален директор на генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ и от Ищван Секели, директор дирекция „Икономически и финансови въпроси“.
Най-тревожното напомняне на ЕК за България е липсата на доверие в основни обществени институции и най-вече в съдебната система, както и застрашителните нива на корупция. Препоръчва се годишна фискална корекция от 0.5% от БВП за постигане на средносрочна бюджетна цел през 2016 и 2017 г. До края на 2016 г. трябва да приключат тестовете за устойчивост на банките, застрахователните предприятия и анализът на активите на частните пенсионни фондове. Наложително е интегриране на социалните услуги и заетостта, както и реформиране на правната уредба по несъстоятелност. Въвеждането на електронни обществени поръчки също е част от препоръките за календарната година.
Чуйте в звуковия файл изказвания на представителя на Европейската комисия Мишел Сервоз, както и на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова, зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски и Елка Димитрова, директор дирекция в Министерството на труда и социалната политика, по време на официалното представяне на препоръките на Европейската комисия в София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!