Европейският съвет и парламент одобриха нови правила за безопасност на медицинските уреди


По-безопасни медицински уреди и по-бърз достъп на пациентите до новости в лечението - за това се споразумяха Европейския Съвет и парламент като част от новите правила за медицинско оборудване и продукти и за инвитро процедури на ЕС.
 
На новите изисквания ще трябва да отговарят всички медицински уреди, включително постоперативните пластири, изкуствените стави, пейсмейкърите, както и лабораторните и домашни тестове за бременност. Новите правила са по-строги и ще гарантират безопасността както на използваните в лечението уреди, така и рекламирането им на пазара. Ще бъде затегнат и контрола в агенциите, които одобряват пускането на съответните медицински изделия на пазара, а независими инспектори ще правят проверки на производителите.
 
Значително ще се подобри и прозрачността на медицинските уреди като се създаде база данни, в която да се вписва информация за производителите, вносителите, дистрибуторите, сертификатите и клиничните изследвания на уредите. Пациентите, лекарите и цялото общество ще има достъп до подробна информация за продуктите на европейския пазар, за да могат да направят по-информиран избор.

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността оповести в годишен доклад, че продължаващата миграционна криза и терористичните нападения са били ключовите фактори, оказали влияние върху обществените обсъждания и политиките в Европа през 2015 г.
 
В доклада се отбелязва, че някои държави са прибягнали до ограничителни мерки с цел да попречат на мигрантите и кандидатите за убежище да останат на тяхна територия и са криминализирали предоставянето на помощ на нередовните мигранти, като по този начин са размили правните граници между подпомагането на трафика на хора или контрабандата на мигранти и оказването на хуманитарна подкрепа.
 
Комисията срещу расизма отбелязва също, че терористичните нападения миналата година в Париж и Копенхаген допълнително са съдействали за ислямофобските настроения, а популистки партии са злоупотребили с тях, за да подбудят предубеждение и омраза към мюсюлманите като цяло.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!