Обзор

Събитията в Европейския съюз през месец май

Преди броени дни стана ясно, че страната ни ще получи подкрепата на ЕС да стане балкански център на разпределението и търговията с газ. За Брюксел успешното строителство на интерконекторни връзки с Турция и с Гърция както и плановете на България за добив на газ в Черно море показват, че тя е силен кандидат за газов разпределител в региона. Това заяви еврокомисарят по околната среда и енергийната политика Мигел Канете. За изграждането на газов хъб страната ни може да разчита на пари от Европа. Европейската комисия застава зад проекта, подчерта еврокомисарят. Според премиера Бойко Борисов казаното от Мигел Канете е ясен знак за това, че страната ни се ползва с доверието на Европейската комисия. По думите му изграждането на газовия хъб не изключва Русия.

През изминаващия вече месец Европейската комисия предложи своите специфични за всяка държава препоръки за 2016 г., в които изложи насоките си за икономическата политика на всяка отделна държава членка за следващите 12-18 месеца. В допълнение към вече установените усилия на европейско равнище, в тези насоки се поставя акцент върху приоритетни реформи за възстановяването на икономиките на държавите членки чрез засилване на инвестициите, извършване на структурни реформии прилагане на фискална отговорност. Това каза заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Европейската комисия излезе с почти същите Специфични препоръки към България като миналата година. Сред препоръките са страната ни да постигне годишна фискална корекция от 0,5% от БВП за постигане на средносрочната бюджетна цел през 2016 и 2017 година. Да продължи да подобрява събирането на данъци и да вземе мерки за намаляването на размера на неформалната икономика, включително недекларирания труд. До края на 2016 година се препоръчва България да приключи анализа на качеството на активите и тестовете за устойчивост на банкитеи да приключи анализът на счетоводния баланс и тестовете за устойчивост на застрахователните компании, както и анализът на активите на частните пенсионни фондове. България трябва да предприеме необходимите последващи действия в тези три сектора и да продължи да подобрява банковия и небанковия надзор. От ЕК препоръчват също страната ни да подсили и интегрира социалните услуги и активните политики по заетостта и по-специално за дългосрочно безработните и за младите хора, които не участват в никаква форма на заетост или обучение. България трябва да увеличи предоставянето на качествено образование на групите в неравностойно положение, да подобри ефективността на системата на здравеопазване чрез подобряване достъпа и финансирането, както и на здравните резултати.

И още от решенията на Брюксел този месец
За да се подобри защитата на работниците от канцерогенни химични вещества, Комисията предлага промени в Директивата относно канцерогените и мутагените с цел да се ограничи излагането на 13 канцерогенни химични вещества на работното място. Ракът е на първо място сред причините за смъртни случаи, свързани с работата в ЕС. На него се дължат 53% от всички случаи и съответно той представлява най-големият риск за здравето на работниците в ЕС, каза европейският комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!