Победителите в годишните награди „Натура 2000“ за 2016-а

Вече е ясно при кого отиват годишните награди „Натура 2000“ за 2016-а, с които се отличават постижения в опазването на околната среда в ЕС. Измежду 24 финалисти бяха избрани за победители шест проекта от България, Латвия, Испания, Обединеното кралство и трансгранични проекти от Белгия и Франция, както и от Гърция, България, Унгария, Финландия и Норвегия.

По време на церемонията по награждаването комисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела уточни, че трябва да се продължи с усилията по внедряване на екомерки, като предизвикателството не е просто пред Европейския съюз, а пред всички - да знаем, че нашите екосистеми и нашата икономика са взаимосвързани и взаимозависими.

Тази година в конкурса своя глас са дали повече от 37 000 европейци. В него се включиха ангажирани пряко в дейности, свързани с мрежата на ЕС „Натура 2000“ - предприятия, държавни органи, НПО, доброволци, собственици на земя, образователни институции или отделни граждани. Общо бяха получени 83 кандидатури от цяла Европа. От тях бяха подбрани 24 финалиста. След това жури на високо равнище определи победителите.

При връчването на наградата на проекта „За Балкана и хората“ от България, генералният секретар на Европейското бюро по околна среда Джеръми Уейтс уточни, че балканският район е едно от най-красивите късчета природа, но и място, което среща големи икономически затруднения. Той добави, че този тип проекти показват как могат да се правят пари и да се пази природата едновременно.

Наградата на европейските граждани се присъжда на испанската инициатива за спасяване на иберийския рис най-застрашения от изчезване вид дива котка в света. Наградата за опазване бе присъдена на инициатива за възстановяване на обраслите тресавища в Dove Stone в Обединеното кралство. Наградата за комуникация бе присъдена на проекта Природна концертна зала в Латвия. Наградата за постигане на компромис между интереси/възприятия получи проектът Създаване на зелени коридори за биоразнообразие под въздушните електропроводи за високо напрежение между Белгия и Франция. Проектът за опазване на малката белочела гъска, най-рядката водолюбива птица в Европа, спечели наградата за трансгранично сътрудничество и изграждане на контакти.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!