Малки и средни фирми в Европа искат ТПТИ да отразява техните нужди


Собственици на малки и средни предприятия в Европа поискаха търговското споразумение между Европейския съюз и Съединените щати да бъде обмислено внимателно, така че в целия документ да бъдат отразени техните нужди. Според председателката на Европейската асоциация на занятчиите и малките и средни фирми, те приветстват включването на специална глава за тях в пакта, но още по-добре би било ако интересите им бъдат засегнати и в други негови текстове. 99% от европейските и американските компании попадат в тази категория. Те осигуряват и две трети от работните места в частния сектор. Износът обаче е затруднен от различни мита и регулации.

Напрежението между Европа и Съединените щати заради липсата на напредък по преговорите за търговското споразумение, доведе до размяната на остри имейли между двете страни, пише електронното издание Политико. В края на миналата седмица в писмо до представителите на 28-те страни членки Европейската комисия предупреди, че ако Вашингтон не промени подхода си по отношение на пакта, няма да бъде постигната договорка преди края на мандата на президента Барак Обама през януари догодина.  Комисията критикува остро американския посланик за общността Антъни Гарднър за изпращането на това, което тя определя като "необичайно послание". На 25 май Гарднър писа до представителите на страните членки, като отправи критика към комисаря по земеделието Фил Хоган  за "серия от подвеждащи изявления в пресата". Войната на думи между двете страни  е поредният знак за нарастващата загриженост  на политиците, посочва "Политико".  В момента текат преговори по сектор "Земеделие", който е обект на едни от най-сериозните спорове, а всяка от страните се намира под натиска на местни лобита.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че не иска да бъде кандидат за канцлер на германските социалдемократи за изборите догодина. В интервю за "Велт ам Зонтаг" той посочва, че мястото му е в Брюксел:

Нямам много време да мисля за бъдещето си. Вложил съм 32 години от живота си в идеята за Европа, а тя в момента не е в много добро състояние. Опитвам се да изпълня моята част от работата, за да променя това. Мястото ми в Брюксел, казва той.

Според Шулц Евросъюзът няма да спре да съществува и след 10 години.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!